preskoči na sadržaj

Osnovna škola Strožanac

vijesti

Jezična skupina Slovo

Autor: Helena Bilić, 14. 5. 2018. 17:29

Početkom ove  školske godine pod vodstvom prof. Sanje Jurišić oformili smo Jezičnu skupinu Slovo.

Ovogodišnja tema nam je glagoljica. Družili smo se jednom tjedno. Naučili  pisati i ponešto čitati glagoljicu. Bili smo kreativni pa smo napravili plakat na kojem  piše „BUDI SVOJ“ . Izložen je u učionici hrvatskog jezika. Poruka ovog plakata je namijenjena svakom od nas.

 

Jeste li znali?

Glagoljica je najstarije slavensko pismo, nastala je u 9. st.

  • A z b u k a  je naziv za raspored glagoljičkih slova.
  • U prvih 9 slova azbuke skrivena je  poruka:

“Ja, koji poznajem slova (Boga),  govorim da je dobro časno živjeti na Zemlji.“

  • 2014. g. odlukom Ministarstva kulture glagoljica je uvrštena na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH.
  • 22. veljače obilježava se Dan glagoljice, ali i Dan hrvatske knjige jer je 22. veljače daleke 1483. tiskana  prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. 

Antonia Dujić, Lara Čuljak i Mia Šarić, 7. D

 [više]

Mali dom

Autor: Helena Bilić, 17. 9. 2017. 13:17

 [više]

Hrvatski pravopis na mrežnoj stranici Instituta za hrvatski jezik

Autor: Helena Bilić, 3. 10. 2013. 09:46

Pozivamo vas da se koristite Hrvatskim pravopisom, da čitate pravopisni tekst i pravopisni rječnik te da svojim prijedlozima i komentarima doprinesete tomu da Hrvatski pravopissvakim danom bude što bolji, a rječnik što sadržajniji. Svoje prijedloge, komentare i upite možete, kao i dosad, slati na e-adresu pravopis@ihjj.hr.
Nadamo se da ćete se svakodnevno služiti pravopisnim pravilima, rječnikom i pojmovnikom kao pouzdanim izvorima za rješavanje pravopisnih dvojba te da će vam biti korisni. Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pisan je za vas te vam ga s radošću predajemo na uporabu.
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 [više]

Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije

Autor: Helena Bilić, 3. 10. 2013. 09:41

Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima (korisnicima)...

 [više]

Hrvatski jezik

Autor: Sanja Jurišić, 23. 2. 2017. 17:43

„Htio sam biti glazbalo na kome
Zvuče ko žice,  mirišu ko cv`jeće
Rojevi  r`ječi u govoru tvome.“

V. Nazor,  Hrvatski jezik

Na Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika,  među 30 najboljih učenika Splitsko-dalmatinske županije,  pozvana je i naša učenica Erisa Krasniqi.

Natjecanje će se održati 6. ožujka 2017. u OŠ Trstenik u Splitu s početkom u 10 sati.

Poželimo joj sreću!

Sanja Jurišić, prof.

 [više]

Putopis

Autor: Helena Bilić, 29. 5. 2015. 16:50

Malena mjesta srca moga

Proljetne vikende često provodim u Imotskom, rodnom gradu svojih roditelja, gradu iz kojeg potječem i u koji rado dolazim.

Sam dolazak u Imotski vijugavom cestom kroz borove, budi u meni neopisive osjećaje. Tada mi i sunce drugačije sja, vjetar drugačije puše i zrak drugačije miriše; sve je ljepše, spokojnije, prisnije. Šetam kamenim ulicama, s balkona kuće raznobojni đirani šire slatke mirise. Kroz prozore se šire mirisi brižno pripremanih nedjeljnih objeda. Ulice su puste i prazne, grad kao da je uspavala vrućina i sada sniva na obroncima strmih, sivih gora koje se spuštaju do prekrasnih jezera. Samo nekoliko žena na Pazaru prodaju plodove svog rada i slušam njihove vesele razgovore o svakodnevnim temama. Imoćani su posebni po tome što, iako me ne znaju, neće proći mirno pokraj mene, pozdravit će me uz prijatan pozdrav i onu čuvenu: „Čija si ti?“ Odvraćam im pozdrave i nastavljam ...

 [više]

SRCE NA SCENI HNK SPLIT

Autor: Helena Bilić, 1. 12. 2014. 14:00

Dana 24. studenog 2014. u 19:00 sati krenuli smo iz Strožanca autobusom prema HNK Split. Razredi 7.c i 7.d zajedno sa svojim razrednicama gledali smo predstavu "Srce na sceni" u kojoj su na pozornici nastupala djeca s cerebralnom paralizom. Iako ih njihova bolest sputava u govoru i kretanju, publiku su oduševili. Dajući sve od sebe u izvedbi se vidio njihov trud. Uz njih su na pozornici bili i njihovi pomoćnici koji su im olakšavali izvedbu predstave. Glumci su bili otvoreni prema publici uspjevši ih nasmijati i potaknuti na dublje razmišljanje. Predstava me jako dirnula, jer sam tek nakon predstave shvatila da nije bitan ni novac, ni odjeća, ni izgled već da je bitno čovjekovo zdravlje. Trebamo sami sebe prihvatiti onakvima kakvi jesmo i tek će nas tada prihvatiti i drugi jer u društvu u kojem živimo svi trebamo biti jednaki. Povratak iz kazališta nakon dojmljive večeri bio je u 21:00 autobusom do škole. 

 

 [više]

Gospi Ružarici u čast

Autor: Helena Bilić, 7. 10. 2014. 15:06

U subotu, 4. listopada u Sv. Martinu, učenici i učenice recitatorskih skupina 7.a i 7.b naše škole  kazivali su stihove pjesama duhovne tematike. Izbor je obuhvatio većinom hrvatske pjesnike različitih razdoblja. Pripremajući ovaj program i njihovim izvođenjem s radošću smo otkrivali iskrenost molitve nadahnute vjerom, žar srca kolj čistoj ljepoti i svetosti Naše Gospe upućuje skladne riječi nade i pouzdanja.
U najavi ČS Klare Pavlović istaknut je početak i trajanje ovakvog doprinosa tradicijonalnom štovanju Gospe Ružarice u Podstrani, a na početku programa na poseban su način istaknuti pjesnički biseri molitava sv. Franje čiji se blagdan slavio istog dana.
Zahvaljujemo svima nazočnima koji su naš program primili toplo i srdačno.

 

 [više]

Listopad u Podstrani

Autor: Gordan Lovrić, 12. 10. 2013. 20:02

Po četvrti put učenici šestih i osmih razreda Osnovne škole Strožanac okupili su se u subotu, 12. listopada 2013. u crkvi Gospe od Ružarija, podno vrha ponosnog Peruna u Gornjoj Podstrani.

Svojom molitvom, pjesmom i krasnoslovom darovali su zahvalnost Gospi Ružarici koja bdije nad našim mjestom. Literarne radove i pjesme poznatih hrvatskih pjesnika bez daha slušali su roditelji i djeca. Bila je to nezaboravna listopadska večer između plavetnog plašta neba i mora.

Prepuni utisaka i zahvalnosti Gospi za sve što im dariva, ponosni i radosni vratili su se svojim kućama unoseći u svoje obitelji ozračje nade i vjere.

 

 [više]

 Static HTML

CMS za škole logo
Osnovna škola Strožanac / Blato 1, HR-21312 Podstrana / os-strozanac-podstrana.skole.hr / ured@os-strozanac-podstrana.skole.hr
preskoči na navigaciju