preskoči na sadržaj

Osnovna škola Strožanac

 > Naslovnica
vijesti

Kviz „Nina i Tino“

Autor: Helena Bilić, 25. 5. 2018. 14:28

Učenici 2.i 3.razreda „A“ smjene sudjelovali su 17. svibnja 2018.na velikom kvizu „Nina i Tino“ koji je održan u 280 škola u Hrvatskoj.

Vrijedni učenici zajedno sa svojim učiteljicama pripremali su se uz pomoć radnih bilježnica (izdavačke kuće PROFIL Klett) za veliki kviz koji spaja zabavu i znanje. Ovo cjelovito učenje je pristup koji povezuje sve nastavne sadržaje te potiče učenike i učitelje na održavanje dinamičnije i zanimljivije nastave.

Po završetku kviza učenicima su podijeljene diplome i nagrade.

 [više]

U prometu

Autor: Helena Bilić, 20. 3. 2018. 17:26

Nakon usvojenih sadržaja o prometu i prometnim sredstvima učenici 2.c, 2. d i 2.e bili su u Splitu i sve uživo vidjeli. Obišli smo trajektnu luku i ušli u trajekt. Vidjeli smo odakle prvi časnik palube upravlja trajektom. Nakon toga smo išli na autobusni i željeznički kolodvor.  Nestrpljivo smo čekali vlak kojim smo otputovali u Kaštel Stari. U vagonu nam je bilo zabavno. Put nas je vodio u zračnu luku. Nažalost, nismo uspjeli vidjet zrakoplove.  Na povratku smo u Solinu, na livadi imali slobodno vrijeme za igru. Trčali smo, kotrljali se, skakali i igrali nogomet.  Baš nam se sviđa izvanučionička nastava. Foto.

 [više]

Mozak i osjetila

Autor: Helena Bilić, 16. 3. 2018. 13:55

14.3.2018. učenici 4. c, 4.d i 4.e razreda su, zajedno sa svojim učiteljicama, prisustvovali radionici naziva Mozak i osjetila, koja se održala u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu (Katedra za neuroznanost). Radionica se održala pod organizacijom doc.dr.sc. Ivane Pavlinac Dodig, dr.med. sa Zavoda za neuroznanost.
Radionicu su održale apsolventice Medicinskog fakulteta u Splitu koje su svojim prezentacijama oduševile učenike i učiteljice. U maloj su školskoj dvorani bile postavljene tri postaje na kojima su učenici mogli doznati o dijelovima mozga, upoznati pobliže svoja osjetila i promatrati neobične tvari pod mikroskopom. Svo vrijeme sudjelovanja učenici su postavljali brojna pitanja na koja su željeli doznati odgovor, što su apsolventice posebno pohvalile i vrlo rado odgovarale na ista. 
Radionica je trajala nešto više od jednog sata, nakon čega su učenici, puni dojmova, nastavili integrirani dan na temu Tjedan mozga sa svojim učiteljicama u razredima. 
 [više]

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Autor: Helena Bilić, 9. 3. 2018. 13:53

Isporučili smo još jednu pošiljku plastičnih čepova za humanitarnu akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Zahvaljujemo se našim učenicima i njihovim roditeljima, te ih pozivamo da i dalje marljvo sakupljaju čepove i time daju svoj mali doprinos za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma.

 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Helena Bilić, 2. 3. 2018. 16:21

Kao što smo i najavili, zadnje srijede u mjesecu veljači obilježili smo Dan ružičastih majica u sklopu projekta „Reci i ti NE (e)-nasilju!“ koji se provodi na Satu razrednika u svim razredima. Cijela naša škola podržala je ovu inicijativu, odjenuli smo ružičaste majice i rekli glasno „STOP nasilju!“

 Da vas podsjetimo, reći ćemo da je cijela priča počela u jednoj školi u Kanadi u kojoj je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga su mu se drugi rugali, tukli ga i maltretirali. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika su sutradan također obukli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, cijela škola i sada cijeli svijet. Od tada ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Djelić atmosfere možete vidjeti i na grupnim fotografijama koje je i ove godine pripremio Mario Tandara, a koje su slikane pomoću drona, na opće oduševljenje svih prisutnih, zbog čega je bilo teško držati sve učenike na okupu. Nadamo se da će obilježavanje Dana ružičastih majica postati tradicija naše škole, a kao što je borba protiv vršnjačkog nasilja dio školske svakodnevnice.

Hvala svima u ružičastim majicama i neka nas iduće godine bude još više!

 

 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Helena Bilić, 27. 2. 2018. 08:05

Drage učenice i učenici,

ove školske godine u našoj školi opet ćemo obilježiti Dan ružičastih majica ili popularnije nazvan Pink Shirt Day. Obilježava se zadnje srijede u veljači, a ove godine to je srijeda, 28. veljače, 2018. godine. Taj dan je ujedno proglašen i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Priča počinje u jednoj školi u Kanadi u kojoj je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga su mu se drugi rugali, tukli ga i maltretirali. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika su sutradan također obukli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, cijela škola i sada cijeli svijet. Od tada ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Mole se svi učenici i nastavnici koji žele da u srijedu obuku ružičastu majicu ili bilo kakav odjevni predmet ružičaste boje kako bismo na taj način izrazili potporu svim učenicima koji su žrtve nasilja u školi te kako bismo zajedno rekli STOP nasilju.

Ovu akciju svake godine podrže mnoge poznate osobe te milijuni mladih diljem svijeta. Odjenimo i mi  na jedan dan školu u ružičasto.

U popodnevnoj smjeni nakon završetka velikog odmora ostat ćemo u školskom dvorištu i slikati se svi zajedno kako bismo pokazali da podržavamo ovu inicijativu

Nasilje prestaje ovdje!

 [više]

Posjet Etnografskom muzeju u Splitu

Autor: Helena Bilić, 22. 2. 2018. 17:57

6. 02. 2018. godine učenici 4.a i 4.b razreda u okviru izvanučioničke nastave, posjetili su Etnografski muzej u Splitu. Tu su se upoznali za tradicijskim običajima, odjećom, obućom i nakitom primorskog kraja Republike Hrvatske. Učenici su bili podijeljenji u dvije skupine i imali dva različita zadatka. Prva skupina je obilazila muzej uz vodstvo kustosa muzeja, dok je druga skupina prisustvovala likovnoj radionici u sklopu koje su učenici od žice i različitih perlica izrađivali tradicijski nakit kakav se nekada nosio. Nakon toga,učenici su se zamijenili u izvršavanju muzejskih zadataka. Cilj ove izvanučioničke nastave bio je:

  • upoznati dio hrvatske povijesti obilaskom eksponata u muzeju
  • naučiti ponešto o životu,običajima i odjeći u prošlosti primorskoga kraja
  • upoznati etnografske zbirke i dokumentacijske fondove muzeja
  • prisustvovati likovnoj radionici
  • osvijestiti važnost poznavanja prošlosti svoga kraja i naroda
  • razvijati pravilno, kulturno i pristojno ponašanje tijekom izvanučioničke nastave, tj. putovanja u autobusu, grupi i posjetima kulturnim ustanovama foto
 [više]

MALE MAŠKARE

Autor: Helena Bilić, 22. 2. 2018. 15:24

Male rasplesane maškare od 1.-4.razreda „A“ smjene razveselile su i našu školu. Gusari i gusarice, nogometaši, bolničari, kosturi, vampiri, vještice, superjunaci, indijanci, kauboji i kaubojke, princeze, likovi iz animiranih filmova šetali su hodnicimai plesali u školskoj dvorani. Svojim plesnim točkama i pjevačkim umijećima mnogi su nas oduševili. Dodjeljene su i slatke nagrade najneobičnijim maskama.  Tradicionalno je i zapaljen Krnjo koji je uvijek kriv za sve. Za sve  nestašluke, loše ocjene i neposluhe. Neka sve loše ostane iza nas i da puno bolji i veseliji nastavimo dalje ovu školsku godinu. Foto.

 [više]

Hrvatske željeznice

Autor: Helena Bilić, 20. 2. 2018. 14:31

Hrvatske željeznice (HŽ Infrastruktura) provode preventivno-edukativnu akciju. 

Svrha kampanje je osvijestiti vozače da nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima nisu samo problem željeznice jer podatci za sudionike projekta ILCAD iz cijelog svijeta pokazuju da su u 95 % slučajeva uzroci nesreća nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka prilikom prelaženja preko pruge te nepoštivanje signalizacije.

Osim na željezničko-cestovnim prijelazima akcija se provodi  i u osnovnim školama diljem Hrvatske te se kroz radionice pokušava probuditi svijest o pravilnom ponašanju prilikom prelaženja preko pruge, o opasnostima igranja uz prugu kao i o drugim nepoželjnim ponašanjima djece uz prugu. 

 [više]

,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Helena Bilić, 7. 2. 2018. 08:33

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrle nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha prodmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Takoder, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoatkivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.

Na godšnjem sastanku predstavljen je nacrt brošure namijenjene informiranju roditelja o novijim psihoaktivnim tvarima Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" .

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Oglasna ploča
za učitelje
2018.
Sjednica UV


za roditelje
2016.
Raspored primanja roditelja
Raspored primanja roditelja za školsku godinu 2018./19.

Dokumenti
Školski projekti

Poveznice

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2010.

Ukupno: 679124
Ovaj mjesec: 5699
Danas: 112
 

Jablani
Prema osnovnoškolskoj zadaći
U mome selu ima puno jablana.
Oni rastu uz potoke i uz rijeke,
u vodi se previju ko jegulje.
Moje je selo lijepo, jer ima jablana.
Jablani su visoki do neba.
Mene majka zove, mene majka voli:
jablane, evo ti vode, jablane moj.
Najviše jablana ima u mome selu
u njima se tice gnijezde
u njima se zapliću oblaci
i zvijezde kroz njih jezde.

Jure Kaštelan
 

 

Ako

Ako možeš ostati miran kada na tvome putu
svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe;
Ako sačuvaš povjerenje kada svi ostali sumnjaju;
Ako možeš čekati a da se ne umoriš čekajući;
Ako ne lažeš kada čuješ laž,
Ako ne mrziš kada tebe mrze,
I ako se ne praviš suviše dobar,
niti govoriš suviše mudro;

Ako snivaš, ali ti snovi nisu sve;
Ako misliš, i misli ti ostaju uvijek čiste;
Ako znaš prihvatiti , i pobjedu i poraz;
Ako možeš podnijeti da tvoju istinu
varalice iskrivljuju da bi lakše prevarili budale;
Ako vidiš kako u djeliće razbijaju tvoj cilj,
I miran se sagneš da pokupiš ostatke;

Ako možeš sakupiti sva svoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
I izgubiti, i početi ponovo ispočetka;
Ako možeš prisliti svoje srce, živce
i svoje mišiće da služe tvojim ciljevima,
i kada su malaksali,
I ako ustraješ kada sve zastane,
Osim Volje koja ti govori: “Drži se dobro”;

Ako možeš hodati s kraljevima i ne izgubiti ljudskost;
Ako te ni prijatelj ni neprijatelj ne mogu povrijediti;
Ako svaki čovjek znači nešto za tebe,
ali ni jedan suviše;
Ako znaš dobro ispuniti svaku minutu svog života,
I svakog trenutka ideš pravim putem;
Tvoja će biti zemlja i svo njeno blago,
Jer
Biti ćeš Čovjek, sine moj!

Rudyard Kipling

CMS za škole logo
Osnovna škola Strožanac / Blato 1, HR-21312 Podstrana / os-strozanac-podstrana.skole.hr / ured@os-strozanac-podstrana.skole.hr
preskoči na navigaciju