preskoči na sadržaj

Osnovna škola Strožanac

 > Naslovnica
vijesti

Kviz „Nina i Tino“

Autor: Helena Bilić, 25. 5. 2018. 14:28

Učenici 2.i 3.razreda „A“ smjene sudjelovali su 17. svibnja 2018.na velikom kvizu „Nina i Tino“ koji je održan u 280 škola u Hrvatskoj.

Vrijedni učenici zajedno sa svojim učiteljicama pripremali su se uz pomoć radnih bilježnica (izdavačke kuće PROFIL Klett) za veliki kviz koji spaja zabavu i znanje. Ovo cjelovito učenje je pristup koji povezuje sve nastavne sadržaje te potiče učenike i učitelje na održavanje dinamičnije i zanimljivije nastave.

Po završetku kviza učenicima su podijeljene diplome i nagrade.

 [više]

U prometu

Autor: Helena Bilić, 20. 3. 2018. 17:26

Nakon usvojenih sadržaja o prometu i prometnim sredstvima učenici 2.c, 2. d i 2.e bili su u Splitu i sve uživo vidjeli. Obišli smo trajektnu luku i ušli u trajekt. Vidjeli smo odakle prvi časnik palube upravlja trajektom. Nakon toga smo išli na autobusni i željeznički kolodvor.  Nestrpljivo smo čekali vlak kojim smo otputovali u Kaštel Stari. U vagonu nam je bilo zabavno. Put nas je vodio u zračnu luku. Nažalost, nismo uspjeli vidjet zrakoplove.  Na povratku smo u Solinu, na livadi imali slobodno vrijeme za igru. Trčali smo, kotrljali se, skakali i igrali nogomet.  Baš nam se sviđa izvanučionička nastava. Foto.

 [više]

Mozak i osjetila

Autor: Helena Bilić, 16. 3. 2018. 13:55

14.3.2018. učenici 4. c, 4.d i 4.e razreda su, zajedno sa svojim učiteljicama, prisustvovali radionici naziva Mozak i osjetila, koja se održala u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu (Katedra za neuroznanost). Radionica se održala pod organizacijom doc.dr.sc. Ivane Pavlinac Dodig, dr.med. sa Zavoda za neuroznanost.
Radionicu su održale apsolventice Medicinskog fakulteta u Splitu koje su svojim prezentacijama oduševile učenike i učiteljice. U maloj su školskoj dvorani bile postavljene tri postaje na kojima su učenici mogli doznati o dijelovima mozga, upoznati pobliže svoja osjetila i promatrati neobične tvari pod mikroskopom. Svo vrijeme sudjelovanja učenici su postavljali brojna pitanja na koja su željeli doznati odgovor, što su apsolventice posebno pohvalile i vrlo rado odgovarale na ista. 
Radionica je trajala nešto više od jednog sata, nakon čega su učenici, puni dojmova, nastavili integrirani dan na temu Tjedan mozga sa svojim učiteljicama u razredima. 
 [više]

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Autor: Helena Bilić, 9. 3. 2018. 13:53

Isporučili smo još jednu pošiljku plastičnih čepova za humanitarnu akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Zahvaljujemo se našim učenicima i njihovim roditeljima, te ih pozivamo da i dalje marljvo sakupljaju čepove i time daju svoj mali doprinos za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma.

 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Helena Bilić, 2. 3. 2018. 16:21

Kao što smo i najavili, zadnje srijede u mjesecu veljači obilježili smo Dan ružičastih majica u sklopu projekta „Reci i ti NE (e)-nasilju!“ koji se provodi na Satu razrednika u svim razredima. Cijela naša škola podržala je ovu inicijativu, odjenuli smo ružičaste majice i rekli glasno „STOP nasilju!“

 Da vas podsjetimo, reći ćemo da je cijela priča počela u jednoj školi u Kanadi u kojoj je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga su mu se drugi rugali, tukli ga i maltretirali. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika su sutradan također obukli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, cijela škola i sada cijeli svijet. Od tada ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Djelić atmosfere možete vidjeti i na grupnim fotografijama koje je i ove godine pripremio Mario Tandara, a koje su slikane pomoću drona, na opće oduševljenje svih prisutnih, zbog čega je bilo teško držati sve učenike na okupu. Nadamo se da će obilježavanje Dana ružičastih majica postati tradicija naše škole, a kao što je borba protiv vršnjačkog nasilja dio školske svakodnevnice.

Hvala svima u ružičastim majicama i neka nas iduće godine bude još više!

 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Helena Bilić, 27. 2. 2018. 08:05

Drage učenice i učenici,

ove školske godine u našoj školi opet ćemo obilježiti Dan ružičastih majica ili popularnije nazvan Pink Shirt Day. Obilježava se zadnje srijede u veljači, a ove godine to je srijeda, 28. veljače, 2018. godine. Taj dan je ujedno proglašen i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Priča počinje u jednoj školi u Kanadi u kojoj je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga su mu se drugi rugali, tukli ga i maltretirali. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika su sutradan također obukli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, cijela škola i sada cijeli svijet. Od tada ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Mole se svi učenici i nastavnici koji žele da u srijedu obuku ružičastu majicu ili bilo kakav odjevni predmet ružičaste boje kako bismo na taj način izrazili potporu svim učenicima koji su žrtve nasilja u školi te kako bismo zajedno rekli STOP nasilju.

Ovu akciju svake godine podrže mnoge poznate osobe te milijuni mladih diljem svijeta. Odjenimo i mi  na jedan dan školu u ružičasto.

U popodnevnoj smjeni nakon završetka velikog odmora ostat ćemo u školskom dvorištu i slikati se svi zajedno kako bismo pokazali da podržavamo ovu inicijativu

Nasilje prestaje ovdje!

 [više]

Posjet Etnografskom muzeju u Splitu

Autor: Helena Bilić, 22. 2. 2018. 17:57

6. 02. 2018. godine učenici 4.a i 4.b razreda u okviru izvanučioničke nastave, posjetili su Etnografski muzej u Splitu. Tu su se upoznali za tradicijskim običajima, odjećom, obućom i nakitom primorskog kraja Republike Hrvatske. Učenici su bili podijeljenji u dvije skupine i imali dva različita zadatka. Prva skupina je obilazila muzej uz vodstvo kustosa muzeja, dok je druga skupina prisustvovala likovnoj radionici u sklopu koje su učenici od žice i različitih perlica izrađivali tradicijski nakit kakav se nekada nosio. Nakon toga,učenici su se zamijenili u izvršavanju muzejskih zadataka. Cilj ove izvanučioničke nastave bio je:

  • upoznati dio hrvatske povijesti obilaskom eksponata u muzeju
  • naučiti ponešto o životu,običajima i odjeći u prošlosti primorskoga kraja
  • upoznati etnografske zbirke i dokumentacijske fondove muzeja
  • prisustvovati likovnoj radionici
  • osvijestiti važnost poznavanja prošlosti svoga kraja i naroda
  • razvijati pravilno, kulturno i pristojno ponašanje tijekom izvanučioničke nastave, tj. putovanja u autobusu, grupi i posjetima kulturnim ustanovama foto
 [više]

MALE MAŠKARE

Autor: Helena Bilić, 22. 2. 2018. 15:24

Male rasplesane maškare od 1.-4.razreda „A“ smjene razveselile su i našu školu. Gusari i gusarice, nogometaši, bolničari, kosturi, vampiri, vještice, superjunaci, indijanci, kauboji i kaubojke, princeze, likovi iz animiranih filmova šetali su hodnicimai plesali u školskoj dvorani. Svojim plesnim točkama i pjevačkim umijećima mnogi su nas oduševili. Dodjeljene su i slatke nagrade najneobičnijim maskama.  Tradicionalno je i zapaljen Krnjo koji je uvijek kriv za sve. Za sve  nestašluke, loše ocjene i neposluhe. Neka sve loše ostane iza nas i da puno bolji i veseliji nastavimo dalje ovu školsku godinu. Foto.

 [više]

Hrvatske željeznice

Autor: Helena Bilić, 20. 2. 2018. 14:31

Hrvatske željeznice (HŽ Infrastruktura) provode preventivno-edukativnu akciju. 

Svrha kampanje je osvijestiti vozače da nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima nisu samo problem željeznice jer podatci za sudionike projekta ILCAD iz cijelog svijeta pokazuju da su u 95 % slučajeva uzroci nesreća nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka prilikom prelaženja preko pruge te nepoštivanje signalizacije.

Osim na željezničko-cestovnim prijelazima akcija se provodi  i u osnovnim školama diljem Hrvatske te se kroz radionice pokušava probuditi svijest o pravilnom ponašanju prilikom prelaženja preko pruge, o opasnostima igranja uz prugu kao i o drugim nepoželjnim ponašanjima djece uz prugu. 

 [više]

,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Helena Bilić, 7. 2. 2018. 08:33

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrle nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha prodmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Takoder, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoatkivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.

Na godšnjem sastanku predstavljen je nacrt brošure namijenjene informiranju roditelja o novijim psihoaktivnim tvarima Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" .

 [više]

MEĐUŠKOLSKO NATJECANJE U EMOCIONALNOJ PISMENOSTI

Autor: Helena Bilić, 22. 11. 2017. 10:31

Mjesec borbe protiv ovisnosti u našoj zemlji obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj je upozoriti javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te pute šire društvene akcije promicati zdrav način života. Središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj županiji bilo je 1. međuškolsko natjecanje u emocionalnoj pismenosti koje se održalo upravo 15. studenog 2017.

Spomenuto natjecanje je dio dugogodišnjeg javnozdravstvenog projekta „Pretežno vedro“ ...

 [više]

Badminton

Autor: Helena Bilić, 1. 12. 2017. 08:10


Dana 22.11.2017 g. srijeda, održano je natjecanje iz BADMINTONA za učenike i učenice OŠ grada Splita u športskoj dvorani OŠ Visoka.

Badminton muški ekipno osvojili drugo 2. MJESTO EKIPNO (M) - BADMINTON 
 

I. Kliškinić 

 [više]

Jesen

Autor: Helena Bilić, 14. 11. 2017. 14:13

 [više]

TERENSKA NASTAVA – POSJET KAZALIŠTU I KNJIŽNICI

Autor: Helena Bilić, 10. 11. 2017. 18:01

U petak, 27.10.2017. godine, učenici 3.a,3.b i 3.c su sa svojim učiteljicama ispred škole nestrpljivo iščekivali polazak na terensku nastavu. U 8 i 15 je stigao autobus pa smo krenuli. Ubrzo smo stigli u dvoranu Lora. Udobno smo se smjestili i gledali dječju predstavu „Gospođica Neću“ Gradskog kazališta Scena – „Gorica“. Na predstavi smo se zabavili gledajući zgode... 

 [više]

Dan kravate

Autor: Helena Bilić, 19. 10. 2017. 15:59

Sretan Dan kravate! Hrvatski je sabor iskazao kravati počast 2008. godine, upravo 18.10. i otada se taj dan obilježava u Hrvatskoj, ali i u svijetu, kao Svjetski dan kravate. Učenici 4.e razreda obilježili su ovaj dan izrađujući svoje primjerke kravata, gledajući dokumentarni film o nastanku kravate te ponosno noseći modni dodatak kojeg su proslavili upravo Hrvati! 

 [više]

Dani kruha

Autor: Helena Bilić, 18. 10. 2017. 09:17

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada.
Posebno je toplo i dirljivo bilo u učionicama, gdje su djeca  sa svojim učiteljicama upriličila izložbu kruha i plodova zemlje. Ovako je to izgledalo u 4.a.
Duhovni plodovi takvog susreta osjećali su se i u zajedničkom,  radosnom i nestrpljivom blagovanju.  Ovim putem želimo zahvaliti, vama dragi roditelji, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli  upriličiti ovu gozbu u našoj školi.

 [više]

Dan Bijelog štapa

Autor: Helena Bilić, 17. 10. 2017. 15:33

Učenici razredne nastave „A“ smjene 9. listopada prisustovali su edukativnom predavanju gospodina Damira Smaje, predsjednika Županijske udruge slijepih Split. Upoznali su, a neki od njih i pomazili, i psa Oskara – vodiča za slijepe osobe. Učenici su iz osobnog iskustava gospodina Damira čuli  o svakidašnjem životu slijepih osoba; kako se odijevaju, hrane, kako šetaju, pišu i čitaju i u sklopu predavanja sudjelovali u humanitarnoj akciji povodom obilježavanja dana Bijelog štapa. 

 [više]

Besplatni udžbenici svim prvašićima

Autor: Helena Bilić, 4. 9. 2017. 13:14

 [više]

Posjet Muzeju grada Splita i Hrvatskom narodnom kazalištu

Autor: Helena Bilić, 11. 4. 2017. 14:39

Učenici 2.a, 2.b i 2.c razreda, u pratnji svojih učiteljica, posjetili su Muzej grada Splita. Puni znatiželje upoznali su se sa starim i vrijednim predmetima iz prošlosti i sudjelovali u izradi Dioklecijanova denara. Nakon razgledavanja Dioklecijanove palače organiziran je posjet Hrvatskom narodnom kazalištu i to po prostorijama koje su inače zatvorene za publiku, kao što su: hodnici, saloni, svečane lože, garderobe, pozornica, uz zanimljive priče iz kazališne prošlosti i iskustvo voditelja. Pogledajte fotografije.

 [više]

Terenska nastava - Vukovar

Autor: Helena Bilić, 7. 4. 2017. 14:53

U sklopu projekta ''Posjet osmih razreda Vukovaru'' učenici osmih razreda bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“.

Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske. Učenici su upoznali povijest Vukovara i okolice od prapovijesti do danas.
Program se ostvaruje na više lokacija i zahtijeva veliku aktivnost učenika. Naši osmaši su pokazali zrelost i zaslužili pohvale razrednika, pratitelja i ravnateljice. Pogledajte fotografije.

 
 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Mia Grbavac, 25. 2. 2017. 17:34

U sklopu Tjedna psihologije, naša škola obilježila je, 22. 02. 2017., Dan ružičastih majica koji je i ujedno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenici i djelatnici škole, oblačenjem ružičaste majice, zajedno su rekli STOP nasilju i obojili na jedan dan školu u ružičasto. Okupili su se ispred škole i zajedno stvorili milenijsku fotografiju koja najbolje prikazuje kako su se dobro zabavljali (Foto: Mario Tandara).

Ova aktivnost proširila je veliki val pozitivne energije među djelatnicima, djecom i cijelom školom što je još jednom potvrdilo da djecu trebamo učiti primjerom ponašanja odraslih.

 [više]

NIKAD NE ZABORAVITE DA STE BILI DJECA

Autor: Helena Bilić, 15. 12. 2016. 13:56

U prepunim društvenim prostorijama u  Strožancu, 1. prosinca ugostili smo velikog hrvatskog pjesnika, akademika Luku Paljetka. Predstavivši nam svoje dvije nove knjige, zbirku pjesama "Sedmerokuti neba“, te prijevod knjige "Vitez u tigrovoj koži" Šote Rustavelija, "pjesnika kojega nazivaju 'gruzijskim Homerom, Luko je kazivao pjesme iz njegove nove zbirke koja je predstavljena prvi put na sajmu Interliber u Zagrebu, ovo je drugo predstavljanje ovih knjiga uopće. Osim tih, Luko je čitao i pjesme iz ranijih zbirki, pobravši oduševljeni aplauz za svoje stihove. U programu je sudjelovao i šansonjer Darko Matičević koji je uglazbio Lukove stihove pa smo Lukovu poeziju slušali i u glazbenoj verziji. Sve u svemu, Luko i Darko su nam pružili jednu nezaboravnu večer  koju će svi nazočni dugo prepričavati. Foto

Zoran Jurišić

 [više]

Osmaši se plesom oprostili od škole

Autor: Gordan Lovrić, 10. 6. 2016. 08:56

 [više]

Sadnja maslina

Autor: Helena Bilić, 21. 4. 2016. 13:06

U želji da im školski okoliš bude još ljepši i ugodniji i na ponos, učenici, učiteljice i ravnateljica naše škole realizirali su ideju gospodina Zdravka Tomasovića kojoj se priključila i obitelj gospodina Željka Karamana darovavši sadnice maslina koje su uz pomoć naših vrijednih domara Roberta i Mladena posađene.

I ovim putem se obiteljima gospodina Zdravka Tomasovića i gospodina Željka Karamana zahvaljujemo na sadnicama maslina uz obećanje da ćemo svi zajedno brinuti o maslinama, a one će nam zasigurno uzvratiti svojom ljepotom i plodovima, a nadamo se i kojoj litri ulja! Pogledajte fotografije.

 [više]

Izlet u Omiš

Autor: Helena Bilić, 17. 3. 2016. 14:37

U ponedjeljak, 14. 03. 2016. g. uputili smo se u Omiš, zajedno s nastavnikom Tomom Šošićem. Tamo su nas dočekali učenici OŠ Josipa Pupačića i njihov nastavnik. Zajedno s njima uputili smo se prema moru, gdje smo izmjerili temperaturu, gustoću i čistoću mora. Nakon toga prošetali smo se do kanjona rijeke Cetine. Tamo smo mjerili temperaturu i čistoću rijeke. Kada smo stigli do OŠ Josipa Pupačića razgledavali smo meteorološku kućicu.
Nakon kratke pauze, krenuli smo prema ušću rijeke Cetine. Također smo se zabavili u parku i teretani. Kasnije smo posjetili školu, gdje nam je nastavnik Ivica pokazao školski kabinet. Tamo smo vidjeli razne aparate za mjerenje. Pokazao nam je s čime se mjeri bistroća mora i kako se određuje vlaga zemlje. Također smo vidjeli kemijski set.  Odlično smo se zabavili, a bilo je i poučno. Pogledajte.

Marija Mikulić 6.c i Matea Šošić 6.c

 [više]

PROJEKT TJEDAN – ŽIVIM ZDRAVO Vijest ima dokument u privitku

Autor: Helena Bilić, 24. 2. 2016. 19:00

Učenici 2.e razreda su, u suradnji sa svojim roditeljima, sudjelovali u projektu naziva Moj tjedan-živim zdravo. Projekt je osmišljen kao poveznica nastavnih jedinica naučenih iz nastavnog premeta Priroda i društvo: Prehrana, Dijete i Čuvajmo svoje zdravlje. Okosnica je projekta bila upravo nastavna jedinica Prehrana... 

 [više]

PRAKTIČNO-ISTRAŽIVAČKI RADOVI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Helena Bilić, 10. 2. 2016. 16:14

U utorak, 2. 2. 2016. i četvrtak, 4.2.2016. učenici 2. a i 2. b razreda “uronili” su u praktične radove “Zdravlje” i “Prehrana” temeljene na prethodno provedenom istraživačkom radu. Pogledajte prezentaciju.

 [više]

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Autor: Helena Bilić, 15. 12. 2015. 11:46

Učenici naše škole uključili su se u humanitarnu akciju Udruge oboljelih od leukemije i limfoma ( UOLL ) "Plastičnim čepovima do skupih lijekova ". Naime udruga će za čepove dobiti novac kojim će kupiti lijekove koji se ne nalaze na listi HZZO-a, a prijeko su potrebni oboljelim ljudima u ovoj skupini. Osim što tako direktno utječemo na živote onih koji nas trebaju, ujedno i recikliramo i čuvamo zajednički okoliš. Do sada je prikupljeno 8.5 kg čepova koji su poslani na adresu UOLL- a, a akcija se nastavlja i dalje.

 [više]

Dan kruha u školi

Autor: Helena Bilić, 30. 10. 2015. 11:40

U četvrtak, 16.10. učenici i učiteljice 1.- 4. razreda (smjena A) priredili su u školi izložbu proizvoda od brašna koje su pripremili naši vrijedni roditelji. Nakon razgledavanja trebalo je izložbene primjerke i degustirati. Najbolje od svega je da su preostali netaknuti krušni proizvodi spremljeni za Caritas koji će ih dalje proslijediti socijalno ugroženim obiteljima na našem području. To je samo dio humanitarne akcije održane istovremeno s izložbom. Velikodušni učenici donijeli su i prehrambene proizvode duljeg roka trajanja za istu plemenitu svrhu. Na kraju smo svi bili siti i sretni.

 [više]

Posjet 1.d i 1.e Antoničinom mlinu u Žrnovnici

Autor: Helena Bilić, 28. 10. 2015. 12:46

Nakon nekoliko dana iščekivanja i odgode zbog kiše, napokon smo dočekali prohladno sunčano vrijeme u utorak 20.10.2015., kad je vesela družina 1.d i 1.e krenula na svoj prvi posjet van škole. Spremni i uzbuđeni oko 15 sati ušli smo u autobus i krenuli na odredište. Vožnja je kratko trajala i stigli smo u Antoničin mlin u Žrnovnici. Prekrasna priroda i ambijent odnijeli su nas u neka stara vremena. Vidjeli smo stari mlin u kojem se melje brašno kao prije puno godina, snagom žrvnja i vode, dimnu ″kužinu″ u kojoj se u krušnoj peći peče kruh na drva, neke antikne predmete te tako saznali o načinu života ljudi u prošlosti.

Najuzbudljivije je bilo mijesiti tijesto za kruh. Spretne ručice radile su odlične kruščiće svih oblika. Bilo je tu srca, zvijezda, pletenica, pa čak i gusjenica. Nakon što su se ispekli, slasno smo ih pojeli.

Uživali smo u prekrasnoj prirodi oko mlina ,pogotovo ljepoti rijeke Žrnovnice, zabavnom druženju, igrama, natjecanju u skakanju u vrećama. Bilo je i padanja, ali nismo odustajali,  hrabro smo  i uporno stizali na cilj.

Vratili smo se puni dojmova i novih znanja. Bilo je to jedno prekrasno i zanimljivo iskustvo. Pogledajte fotografije.

 [više]

Tvrđava Klis, Salona, Solin Vijest ima dokument u privitku

Autor: Helena Bilić, 9. 4. 2015. 18:01

Pogledajte gdje su bili i što su vidjeli učenici 4.d i 4.e razreda i učiteljice  Senija Smilović i Danijela Maurac

 

 [više]

22. travnja – Dan planeta Zemlje

Autor: Helena Bilić, 23. 4. 2017. 12:42

„Zemlju ne nasljeđujemo od svojih predaka, Zemlju posuđujemo od svoje djece“

Pismo Zemlji

Draga Zemljo!

U posljednje vrijeme često razmišljamo o Tebi. Ti si naša majka, prva majka svih živih bića. Hraniš nas svojom toplinom i ljubavlju. Ti si naš jedini dom. Unatoč tomu, mi Te iz dana u dan sve više i više uništavamo. Nije li to smiješno? Uništavamo ono što nam omogućuje da postojimo. Zaslužujemo li  svu ljubav i toplinu koju nam pružaš?

Nizine, planine, šume, travnjaci, mora, zatim biljke, životinje i na kraju ljudi – sve to čini

prirodu, savršeni sustav u kojem sve ima svoje mjesto. Svaka borova iglica, svaki kukac, svaka vlat trave, svako zrno soli u moru - dio je savršenstva. A svaki dio tog savršenstva ima istu majku – Tebe. Dio tog savršenstva smo i mi. Ljudi. No, to često zaboravljamo.

Mi, ljudi, uništavamo prirodu. Uništavamo savršenstvo kojeg smo i sami dio. Razmišljamo kao da je priroda neuništiva. Ali nije! Tužno je što smo toga postali svjesni, ali se ne obaziremo. Smatramo da šteta nije velika ukoliko samo jedan uništava. No, svi tako smatraju. I onda uništavaju svi. Još je poglavica Seattlea rekao: „Zemlju ne nasljeđujemo od svojih predaka, Zemlju posuđujemo od svoje djece“. Ako je nastavimo uništavati, nećemo moći vratiti posuđeno. Gdje će naša djeca živjeti? U svijetu bez drveća, biljaka, kukaca, životinja? Ako sve to nestane, ostat ćemo sami. A ako ostanemo sami, nestat ćemo i mi.

Stoga, draga Zemljo, oprosti nam. Oprosti nam za sve što smo Ti napravili: globalno zagrijavanje, posječene šume, uništeni ozonski omotač... Ispravit ćemo to jer doći će dan kada ćemo se probuditi. Nadam se da neće doći prekasno...

Tvoje čovječanstvo

Branimir Živaljić, 8.d

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Oglasna ploča
za učitelje
2017.
Sjednica UV
U četvrtak 11.1. 2018. u 11 sati.

za roditelje
2016.
Raspored primanja roditelja
Raspored primanja roditelja za školsku godinu 2017./18.

Dokumenti
Školski projekti

Poveznice

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2010.

Ukupno: 630898
Ovaj mjesec: 1909
Danas: 39
 

Jablani
Prema osnovnoškolskoj zadaći
U mome selu ima puno jablana.
Oni rastu uz potoke i uz rijeke,
u vodi se previju ko jegulje.
Moje je selo lijepo, jer ima jablana.
Jablani su visoki do neba.
Mene majka zove, mene majka voli:
jablane, evo ti vode, jablane moj.
Najviše jablana ima u mome selu
u njima se tice gnijezde
u njima se zapliću oblaci
i zvijezde kroz njih jezde.

Jure Kaštelan
 

 

Ako

Ako možeš ostati miran kada na tvome putu
svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe;
Ako sačuvaš povjerenje kada svi ostali sumnjaju;
Ako možeš čekati a da se ne umoriš čekajući;
Ako ne lažeš kada čuješ laž,
Ako ne mrziš kada tebe mrze,
I ako se ne praviš suviše dobar,
niti govoriš suviše mudro;

Ako snivaš, ali ti snovi nisu sve;
Ako misliš, i misli ti ostaju uvijek čiste;
Ako znaš prihvatiti , i pobjedu i poraz;
Ako možeš podnijeti da tvoju istinu
varalice iskrivljuju da bi lakše prevarili budale;
Ako vidiš kako u djeliće razbijaju tvoj cilj,
I miran se sagneš da pokupiš ostatke;

Ako možeš sakupiti sva svoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
I izgubiti, i početi ponovo ispočetka;
Ako možeš prisliti svoje srce, živce
i svoje mišiće da služe tvojim ciljevima,
i kada su malaksali,
I ako ustraješ kada sve zastane,
Osim Volje koja ti govori: “Drži se dobro”;

Ako možeš hodati s kraljevima i ne izgubiti ljudskost;
Ako te ni prijatelj ni neprijatelj ne mogu povrijediti;
Ako svaki čovjek znači nešto za tebe,
ali ni jedan suviše;
Ako znaš dobro ispuniti svaku minutu svog života,
I svakog trenutka ideš pravim putem;
Tvoja će biti zemlja i svo njeno blago,
Jer
Biti ćeš Čovjek, sine moj!

Rudyard Kipling

CMS za škole logo
Osnovna škola Strožanac / Blato 1, HR-21312 Podstrana / os-strozanac-podstrana.skole.hr / ured@os-strozanac-podstrana.skole.hr
preskoči na navigaciju