preskoči na sadržaj

Osnovna škola Strožanac

 > O školi  > Lokacija

Podstrana i njezina rivijera Strožanac, Grljevac, Sveti Martin i Mutogras nalazi se osam kilometara jugoistočno od grada Splita, uz Jadransku magistralu koja vodi prema Omišu.

Blizu Splita,  s prekrasnim panoramskim pogledom prema otoku Braču, ova naselja protežu se uz obalni pojas dug preko šest kilometara koji obiluje pješčanim plažama s bujnom mediteranskom vegetacijom i borovima.

Područje Općine Podstrana proteže se uz obalu bračkog kanala u pravcu sjeverozapad-jugoistok, od donjeg toka rijeke Žrnovnice na sjevero-zapadu do brežuljka Mutogras na jugoistoku, a širina mu je od grebena planine Perun do mora oko 2 km.

 Brdo Perun nalazi se uz obalu istočno od Splita. Najviši vrh je Križ, 538 m. Perun (gromovnik) je staroslavenski bog groma i munje, plodnosti i kiše a simbol mu je hrast. Hrvatima je bio bliži bog Svantevida sa lipom kao simbolom. Zapadno od Peruna nalazi se Split, a na jugu se nižu Strožanac, Podstrana donja, Grljevac, Sveti Martin, Mutogras, Bajnice, Krilo-Jasenice, Jesenice, Dugi Rat i Duće. Omiš se nalazi na jugoistoku. Sjeverno se smjestila Žrnovnica, Donje Sitno, Srinjine i Tugare. Gornja Podstrana se uvukla pod sami vrh s južne strane. Poljička Republika smatrala je brdo svojim. Sa zapadne strane, poviše kamenoloma u Žrnovnici, nalazi se crkvica sv. Jure (441m n/m) od kud puca prekrasan pogled na Stobreč, Split, Kaštela i Žrnovnicu.

  Lokacija mapa.jpg


CMS za škole logo
Osnovna škola Strožanac / Blato 1, HR-21312 Podstrana / os-strozanac-podstrana.skole.hr / ured@os-strozanac-podstrana.skole.hr
preskoči na navigaciju